Úvod » Ořechy a oříšky

Přírodní ořechy a oříšky

Řadit podle 
Výrobce 

1 265,0 Kč

Cena 1 175,0 Kč (44,8 Eur)



1 449,0 Kč

Cena 1 345,0 Kč (51,2 Eur)



1 489,0 Kč

Cena 1 385,0 Kč (52,8 Eur)




Cena 335,0 Kč (12,8 Eur)




Cena 285,0 Kč (10,9 Eur)




Cena 219,0 Kč (8,3 Eur)




Cena 255,0 Kč (9,7 Eur)




Cena 295,0 Kč (11,2 Eur)




Cena 265,0 Kč (10,1 Eur)




Cena 219,0 Kč (8,3 Eur)




Cena 425,0 Kč (16,2 Eur)




Cena 409,0 Kč (15,6 Eur)








Cena 635,0 Kč (24,2 Eur)




Cena 239,0 Kč (9,1 Eur)




Cena 80,0 Kč (3,0 Eur)




Cena 285,0 Kč (10,9 Eur)




Cena 375,0 Kč (14,3 Eur)




Cena 690,0 Kč (26,3 Eur)




Cena 815,0 Kč (31,1 Eur)




Cena 555,0 Kč (21,1 Eur)




Cena 575,0 Kč (21,9 Eur)




Cena 640,0 Kč (24,4 Eur)



1 045,0 Kč

Cena 980,0 Kč (37,3 Eur)



745,0 Kč

Cena 695,0 Kč (26,5 Eur)



840,0 Kč

Cena 785,0 Kč (29,9 Eur)




Cena 545,0 Kč (20,8 Eur)




Cena 1 060,0 Kč (40,4 Eur)




Cena 87,0 Kč (3,3 Eur)




Cena 125,0 Kč (4,8 Eur)




Cena 85,0 Kč (3,2 Eur)




Cena 145,0 Kč (5,5 Eur)




Cena 565,0 Kč (21,5 Eur)




Cena 146,0 Kč (5,6 Eur)




Cena 172,0 Kč (6,6 Eur)




Cena 146,0 Kč (5,6 Eur)




Cena 135,0 Kč (5,1 Eur)




Cena 295,0 Kč (11,2 Eur)




Cena 355,0 Kč (13,5 Eur)




Cena 395,0 Kč (15,0 Eur)


Ořechyoříšky za velkoobchodní ceny po kartonových, kilových a půl kilových balení. Vyberete si na eshopu ze všech běžné dostupných druhů ořechů a oříšků ve větším množství za lepší cenu při kartoném, či osobním odběru po telefonické domluvě.

Na webové stránce - eshopu "velkoobchod.svetplodu/orechy"najdete všechy druhy ořechů a oříšků, zejména - kešu ořechy, mandle, vlašské ořechy, para ořechy, arašídy, lískové oříšky, makadamové ořechy, pekanové ořechy, piniové oříšky, meruňková jádra, kokos a vybranné směsi ořechů a oříšků.

 

Co to jsou ořechy?

Řadíme je do zvláštní skupiny ovoce - skořápkové ovoce čeledi ořešákovitých (Juglandaceae). Ořechy a ořísky jsou pro člověka jedním z nejcennější přírodních zdrojů - „cenných složek“, které jsou nepostradatelné pro jeho fungování. Ořechy by měli být součástí vyrovnaného stravovacího režimu.

 


Co obsahují ořechy a oříšky? (Proč je důležité je mít v jídelničku?)

Konzumací ořechů dostáváme do těla výživové složky v malém množství (tz. hrst ořechů = 100g denně) ale koncetrovném (bohatém) množství - zdravých tuků, bílkovin, minerálních látek, vitamínů a stopových prvků. To znamená, když budete jíst ořechy ve vhodné kombinaci s obilovinami a čerstvým nebo sušeným ovocem není nutná konzumace doplňků výživy.

Nemusíme se přejídat, nezatěžujeme tělo nedbytečně vynaloženou energii za trávení a následného čištění tela. Ořechy jsou výborné do diety - jejich vhodnou konzumací se nedostanete do metatabolické pasti.


  • Ořechy jsou bohaté na tuky (zdravé tuky, neboli oleje). Ořechy běžně obsahují 60% - 80% tuků. Jsou to převážně - Nenasycené „esenciální“ mastné kyseliny (kys. linolová, kys.linolenová, kys. listová), které si naše tělo neumí samo vyrábět a musíme je proto přijímat v potravě.

  • Oříšky jsou bohaté na bílkoviny -  obsahující všechny esenciální aminokyseliny v dostatečném množství a vhodném vzájemném poměru - jsou jedinou kvalitní rostlinou náhradou masa.

  • Minerální látky – především (Vápník, Síra, Hořčík, Fosfor, Železo, Zinek) - mandle obsahují 240mg vápníků / 100g. Jeho doporučená denní dávka pro člověka je 1000 mg.

  • Vitamíny rozpustné v tucích A, D, E, F

  • Vitamíny rozpustné ve vodě B1, B6 a C

 

Co to jsou - Nenasycené „esenciální“ mastné kyseliny, minerální látky nebo vitamíny? (KLIKNI)

U jednotlivých druhů oříšku a jader ořechů je obsah minerálních látek a vitamínů rozdílný, přitom významný (koncetrovaný).

Jaké známe účinky ořechů a oříšků?

  • o 25% nižší riziko infarktu myokardu - měli pravidelní konzumenti ořechů (1 - 4x týdně) oproti těm, kteří jedli ořechy méně často než jednou týdně
  • k léčbě chudokrevnosti - protože ořechy výrazně přispívají k dobré krvetvorbě v kostní dřeně
  • podporují látkovou výměnu a vylučování toxinů
  • zmírňuje důsledky jednostranně zaměřeného stravování.

 

ČÍM jsou ořechy zvláštní a výjmečné?

Ceněny jsou především pro svůj obsah bílkovin, tuků, vitaminů a minerálů.

Ať se však jedná o jakýkoliv druh ořechů a oříšků, každý je zdraví prospěšný.

 

Nahrazují ořechy maso? (Jsou ořechy vegeteriánské maso?)

Na rozdíl od živočišných bílkovin masa neobsahují ořechy odpadní toxické látky (močovinu, kyselinu močovou), baktérie a parazity a nepodléhají rozkladným procesům.

Bílkoviny v nich obsažené jsou naprosto plnohodnotné, obsahují všechny esenciální aminokyseliny, to staví semena a ořechy v tomto ohledu na stejnou úroveň jako maso, které bývá často mylně považováno za jediný pořádný zdroj těchto látek. Někdy jsou semena a ořechy dokonce označovány jako vegetariánské maso.


Kdy, kolik a jakým způsobem ořechy a oříšky konzumovat?

PALEO teorie - Podle některých názorů (antropologů, anatomů a fyziologů) je člověk speciální druh býložravce, pro kterého jsou plody, semena a ořechy ideální potravou.

"Obecné tvrzení": Ořechy a oříšky by měly být v menším množství pravidelnou součástní naší stravy.

KOLIK: 100g ořechů každý den (1 - 4x denně)

Vyberte si ořechy, které Vám chutnají - udělejte si z nich vlastní SMĚS ořechů -  nasypte do plastové krabičky ( cca. 0,25l, do které se vleze 100 - 200g) ořechů. Krabičku noste všude s sebou, je to praktické. Do SMĚSI ořechů nezařazujte ty, z kterých Vám není dobře – máte na ně alergickou reakci a intoleranci) – udělejte si vlastní SMĚS, která Vám vyhovuje.

KDY:

Je vhodnější je konzumovat po ránu, k snídani, protože našemu organismu dodají velké množství energie. Navečer, kdy tělo přechází do klidového režimu, už mohou tělo zbytečně zatížit. Po jejich vyloupání by měla následovat pokud možno co nejrychlejší konzumace.

JAK:

Ořechy musí být vždy velmi pečlivě rozžvýkány a důkladně promíšeny se slinami, konzumujeme beze spěchu a dopřejeme si čas k jejich dokonalému vychutnání. Pokud nemůžeme rozkousat – ořechy rozmělnit v elektrickém mlýnku (uchovat namleté ořechy v ledničce).

VYUŽITÍ - KONZUMACE:

  • SMĚS ořechů
  • SMĚS ořechů a sušeného ovoce
  • MÜSLI - směs ořechů, sušeného ovoce, vloček, cereálií a pukanců z obilovin
  • PRAŽENÉ
  • NAMÁČENÉ
  • NAKLÍČENÉ - připrava enzymů k natrávení

Kdy je dobré zvýšit konzumaci ořechů?

  • v období růstu
  • při kojení
  • v těhotenství
  • při fyzických a duševních výkonech

Ořechy a oříšky by neměly v žádném případě chybět v jídelníčku sportujících vegetariánu a veganů.

Kvalita ořechů

Vysušené ořechySprávné usušení ořechů je ostatně pro jejich kvalitu velmi důležité.

  • Čím jsou ořechy čerstvější, tím je obsah vitaminů vyšší (což platí zejména pro vitamin C).
  • Říká se, že: Vyloupané totiž rychle oxidují a tuk v nich žlukne, ničí se i některé vitaminy a citlivým osobám také může podráždit zažívání.

 

Vady ořechů

Jako u všech potravin je i u ořechů a semen důležité dbát při nákupu na kvalitu a čerstvost.

Seznzorické vlastnosti

Povrchové vady

Obsahové vady

  • vyšší obsah vody

Znehodnocení složek ořechů lidskou činnosti

  • tepelnou úpravou (pečením a pražením) znehodnocujeme vitamíny a esenciální mastné kyseliny

Časové vady

Zkažené ořechy

Žluknutí - žluknutí způsobuje rozklad olejů způsobenám všudypřítomným vzdušným kyslíkem

Napadení plísní - Při vyšším obsahu vody dochází pod skořápkou ořechů k rozvoji některých plísní, z nichž je snad nejnebezpečnější plíseň Aspergillus flavus. Tato plíseň při svém růstu produkuje toxin – aflatoxin, kterým se brání proti konkurenčním druhům plísní. Jejich výskyt není naštěstí příliš častý, ale pokud je jejich nadlimitní výskyt zjištěn, pak jsou tyto potraviny z trhu.

 

JAK poznáte špatné - zkažené ořechy? (Na co si dát před nákupem pozor?)

  • podle chuti - pálivá chuť v ústech
  • aroma
  • vzhledově - nejsou evidentně napadeny plísní
  • DMT (datum minimální trvanlivosti)

V jakém prostředí skladovat ořechy? (kvalita a délka skladování)

C) Suchém

Ochraňuje před pomnožování některých mikroorganismů (především plísní)

Ochraňuje před hrudkovatění nebo spékání sypkých výrobků (např. mouky, cukru, soli)

B) Chladném (zejména Vlašské ořechy)

Zpomaluje nežádoucí chemické reakce mezi látkami, z nichž je potravina složena (změny barvy, hořkost aj.

  • Nižší teplota zabraňuje žluknutí ořechů.

Zpomaluje především nežádoucí růst mikroorganismů

  • Vysoká teplota nad 25 stupňu Celsia - vznik plísně AFLATOXIN - předmětem kontroly SZPI (zejména u arašídů a pistácií dovažené do ČR).

C) Temném

Ochraňuje před žluknutím - oleje, tuky a potraviny s jejim vysokým obsahem

Ochraňuje před nežadoucími změnami barvy nebo vitamínů

D) Nevětraném

Zabraňuje oxidaci vzdušným kyslíkem (např. žluknutí tuků, změny barvy, ztráty vitaminů)


Spravným skladování zabrňujeme:

  • žluknutí (chuť)
  • napadení plísněmi (chuť)
  • zhoršení senzorických vlastností (v nejhorším případě před žluknutím a plísněmi)
  • ( + foto)

 

V čem skladovat ořechy?

Ideálně ve vakuovatelné plastové či skleněné neprůhledné dózy v ledničce.

Stačí v obyčejné plastové nebo sklenně dóze kuchyňské v poličce, popřípadě špízi při teplotách do 25 stupňů Celsia.

 

Praktické rady:

Mandle, pekany, makadam a arašídy vysoký obsah kyseliny olejové – stačí skaldovat při pokojové teplotě a v neprodyšné nádobě.

Vlašké ořechy obsahují velké množství trojité nenasycené kyseliny linolové (omega 3) jsou mnohem náchylnější ke žluknutí  = vždy by měli být skladovány v ledničce - při nízké teplotě

Jak dlouho skladovat ořechy:

Dobře skladované ořechy by měly vyřešit jeden rok.

Klíčení a správná konzumace ořechů.

Vhodná konzumace ořechů.

Ořechy SVĚT PLODŮ

 




 

 

 

 

 

Kontrola ořechů v ČR

"Dle předpisů Evropské unie jsou tyto komodity do dalšího oběhu uvolněny až tehdy, kdy laboratorní rozbor úředně odebraného vzorku potvrdí zdravotní nezávadnost příslušné šarže. Tato kontrola je poměrně velmi pracná a nákladná. Odebíráno je z jedné šarže až 30 kg oříšků a toto množství může pocházet až z jednoho sta míst příslušné šarže. Tak je zabezpečeno, že odebraný vzorek skutečně charakterizuje kontrolovanou šarži a dochází tak k eliminaci předpokládaného nerovnoměrného rozmístění aflatoxinů v šarži. Odběr menších vzorků by totiž nemusel postihnout kontaminované části šarže. Tato kontrola dokáže odhalit relativně značné množství kontaminovaných oříšků, které se tak vůbec nedostanou na vnitřní trh v České republice." (http://www.szpi.gov.cz/clanek/orechy-a-orisky.aspx)

 


= to znamená, když budete jíst ořechy ve vhodné kombinaci
NGUwNzU3Yz