Úvod » Ovoce sušené nesířené

Ovoce sušené nesířené

Řadit podle 
Výrobce 


Cena 299,0 Kč (11,4 Eur)




Cena 175,0 Kč (6,7 Eur)




Cena 762,0 Kč (29,0 Eur)




Cena 349,0 Kč (13,3 Eur)






Cena 375,0 Kč (14,3 Eur)




Cena 312,0 Kč (11,9 Eur)




Cena 68,0 Kč (2,6 Eur)




Cena 290,0 Kč (11,0 Eur)




Cena 260,0 Kč (9,9 Eur)




Cena 357,0 Kč (13,6 Eur)




Cena 142,0 Kč (5,4 Eur)




Cena 115,0 Kč (4,4 Eur)




Cena 190,0 Kč (7,2 Eur)




Cena 175,0 Kč (6,7 Eur)






Cena 199,0 Kč (7,6 Eur)




Cena 115,0 Kč (4,4 Eur)




Cena 439,0 Kč (16,7 Eur)




Cena 466,0 Kč (17,8 Eur)




Cena 395,0 Kč (15,0 Eur)




Cena 359,0 Kč (13,7 Eur)




Cena 345,0 Kč (13,1 Eur)




Cena 478,0 Kč (18,2 Eur)




Cena 295,0 Kč (11,2 Eur)




Cena 499,0 Kč (19,0 Eur)




Cena 349,0 Kč (13,3 Eur)




Cena 77,0 Kč (2,9 Eur)




Cena 350,0 Kč (13,3 Eur)




Cena 175,0 Kč (6,7 Eur)




Cena 165,0 Kč (6,3 Eur)




Cena 259,0 Kč (9,9 Eur)




Cena 135,0 Kč (5,1 Eur)




Cena 155,0 Kč (5,9 Eur)




Cena 390,0 Kč (14,9 Eur)




Cena 403,0 Kč (15,4 Eur)




Cena 350,0 Kč (13,3 Eur)




Cena 403,0 Kč (15,4 Eur)




Cena 180,0 Kč (6,9 Eur)




Cena 315,0 Kč (12,0 Eur)




Cena 299,0 Kč (11,4 Eur)




Cena 195,0 Kč (7,4 Eur)




Cena 155,0 Kč (5,9 Eur)




Cena 199,0 Kč (7,6 Eur)




Cena 290,0 Kč (11,0 Eur)




Cena 300,0 Kč (11,4 Eur)




Cena 155,0 Kč (5,9 Eur)




Cena 265,0 Kč (10,1 Eur)




Cena 345,0 Kč (13,1 Eur)




Cena 79,0 Kč (3,0 Eur)




Cena 99,0 Kč (3,8 Eur)




Cena 250,0 Kč (9,5 Eur)




Cena 289,0 Kč (11,0 Eur)




Cena 217,0 Kč (8,3 Eur)




Cena 615,0 Kč (23,4 Eur)




Cena 224,0 Kč (8,5 Eur)




Cena 125,0 Kč (4,8 Eur)




Cena 205,0 Kč (7,8 Eur)




Cena 435,0 Kč (16,6 Eur)




Cena 299,0 Kč (11,4 Eur)



 

Poznáte rozdíly mezi SÍŘENÝM a NESÍŘENÝM ovocem?

 

Co to znamená SÍŘENÉ sušené ovoce?

= je to sušené ovoce, které je konzervováno – oxidem siřičitým (na etiketě jako E220). Ovoce je konzervováno E220 z důvodu trvanlivosti – nejmenované zdroje mluví o dlouhověkosti sířeného ovoce, běžná minimální trvanlivost je 2 roky.

Položme si otázku: „Proč se sušené ovoce síří?“ Můžeme primárně mluvit o ekonomických důvodech. Posbírané ovoce nemusíte třídit – napadené kusy mikroorganismy od nenapadených kusů. I když ovoce dobře nasušíte, napadené kusy mikroorganismy budou inklinovat k rychlejší zkáze. Sířením všechny tyto procesy zastavíte. Síření ovoce výrobcům a zpracovatelům „ulehčí - zefektivní“ práci, navíc jim zaručí, že vypěstované ovoce prodají – ovoce se nezkazí. Můžeme mluvit o diverzifikaci rizika pro výrobce, proto primárně mluvíme o ekonomických důsledcích síření.

 

Proč se mluví o SÍŘENÉM ovoci?

Oxid siřičitý – je látka, která může mít nežádoucí účinky pro lidské tělo. Vyrábí se synteticky zahříváním rudy s určitým obsahem síry.

Mezi nežádoucí účinky síry pro lidské tělo řadíme:

  • Bolest žaludku (dostanete průjem), zažívací problémy (až žaludeční vředy)
  • Nevolnost a bolest hlavy
  • Problémy astmatického typu

 

Neexistuje dostatek studií, které by označily SO2 – jako látku zdraví nebezpečnou (karcinogenní), proto je pro výrobce racionální tuto konzervační látku použít. Pro zajímavost přijatelná denní dávka je 0 – 0,7 mg na kg lidské váhy. Oxid siřičitý přednostně uškodí lidem, kteří trpí intolerancí na tuto látku.

 

Podle čeho poznáte sířené a nesířené ovoce?

  • BARVA (primární znak)

Nesířené (přírodní) ovoce má přirozenější barvu vzhledem k procesu sušení. Jsou to tmavější odstíny barev, převážně - žlutá, hnědá. Sířené ovoce má mnohem výraznější až nepřirozenou barvu, protože oxid siřičitý brání úniku barvy.

  • CHUŤ

Do sířeného ovoce je zpravidla přidáván ještě cukr, pravděpodobně kvůli chuti. Sířené ovoce je sladké – chutná jako bonbóny. Jestliže ovoce neumyjete, cítíte na povrchu neviditelnou „krustu“. Nesířené (přírodní) sušené ovoce chutná přirozeně jako ovoce. Když máte ovoce v puse, ucítíte přírodní sladkost plodů.

  • CENA (aneb proč je přírodní sušené ovoce drahé?)

Zpracovatel a výrobce musí zvládnout mnohem více pracovních činnosti (= pracovních procesů). Musí ovoce posbírat, vytřídit, usušit a zabalit v  hygienických podmínkách. Zároveň nesířené ovoce má menší trvanlivost než ovoce sířené (= musí se „za včas“ prodat) a sušené ovoce se při celém obchodním procesu (= cestě od výrobce ke konečnému spotřebiteli) může kdykoliv zkazit. Stačí chybička v prvotních pracovních procesech. Zpracovatel a výrobce tak riskuje – toto riziko musí kompenzovat cenou, ve které se promítne celková pracovní náročnost přirozeného sušení ovoce.

Jak eliminovat koncentraci SO2 u sířeného ovoce?

Chtěli bychom uvést na pravou míru, že se u sušeného ovoce oxidu siřičitého v plné míře nikdy nezbavíme. Oxid siřičitý je celým ovocem prostoupený. Můžeme se ho zbavit povrchově. Stačí, když ovoce propláchneme v teplé vodě. Zároveň ovoce umyjeme od prachu a dalších mikrobiologických nečistot. Doporučujeme opláchnout každé ovoce a suché plody.