Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.


Úvod » Ovoce sušené nesířené

Ovoce sušené nesířené

Řadit podle 
Výrobce 


Cena od 245,0 Kč (9,5 EUR)




Cena od 46,0 Kč (1,8 EUR)




Cena od 109,0 Kč (4,2 EUR)




Cena od 60,0 Kč (2,3 EUR)




Cena od 116,0 Kč (4,5 EUR)




Cena od 136,0 Kč (5,3 EUR)




Cena od 58,0 Kč (2,3 EUR)




Cena od 104,0 Kč (4,0 EUR)




Cena od 126,0 Kč (4,9 EUR)




Cena od 256,0 Kč (9,9 EUR)




Cena od 90,0 Kč (3,5 EUR)




Cena od 113,0 Kč (4,4 EUR)




Cena od 128,0 Kč (5,0 EUR)




Cena od 134,0 Kč (5,2 EUR)




Cena od 221,0 Kč (8,6 EUR)




Cena od 100,0 Kč (3,9 EUR)




Cena od 80,0 Kč (3,1 EUR)




Cena od 194,0 Kč (7,5 EUR)




Cena od 124,0 Kč (4,8 EUR)




Cena od 177,0 Kč (6,9 EUR)




Cena od 59,0 Kč (2,3 EUR)




Cena od 77,0 Kč (3,0 EUR)




Cena od 162,0 Kč (6,3 EUR)




Cena od 71,0 Kč (2,8 EUR)




Cena od 107,0 Kč (4,2 EUR)




Cena od 159,0 Kč (6,2 EUR)




Cena od 240,0 Kč (9,3 EUR)




Cena od 132,0 Kč (5,1 EUR)




Cena od 2 200,0 Kč (85,4 EUR)




Cena od 158,0 Kč (6,1 EUR)




Cena od 278,0 Kč (10,8 EUR)




Cena od 143,0 Kč (5,6 EUR)


 

Poznáte rozdíly mezi SÍŘENÝM a NESÍŘENÝM ovocem?

 

Co to znamená SÍŘENÉ sušené ovoce?

= je to sušené ovoce, které je konzervováno – oxidem siřičitým (na etiketě jako E220). Ovoce je konzervováno E220 z důvodu trvanlivosti – nejmenované zdroje mluví o dlouhověkosti sířeného ovoce, běžná minimální trvanlivost je 2 roky.

Položme si otázku: „Proč se sušené ovoce síří?“ Můžeme primárně mluvit o ekonomických důvodech. Posbírané ovoce nemusíte třídit – napadené kusy mikroorganismy od nenapadených kusů. I když ovoce dobře nasušíte, napadené kusy mikroorganismy budou inklinovat k rychlejší zkáze. Sířením všechny tyto procesy zastavíte. Síření ovoce výrobcům a zpracovatelům „ulehčí - zefektivní“ práci, navíc jim zaručí, že vypěstované ovoce prodají – ovoce se nezkazí. Můžeme mluvit o diverzifikaci rizika pro výrobce, proto primárně mluvíme o ekonomických důsledcích síření.

 

Proč se mluví o SÍŘENÉM ovoci?

Oxid siřičitý – je látka, která může mít nežádoucí účinky pro lidské tělo. Vyrábí se synteticky zahříváním rudy s určitým obsahem síry.

Mezi nežádoucí účinky síry pro lidské tělo řadíme:

  • Bolest žaludku (dostanete průjem), zažívací problémy (až žaludeční vředy)
  • Nevolnost a bolest hlavy
  • Problémy astmatického typu

 

Neexistuje dostatek studií, které by označily SO2 – jako látku zdraví nebezpečnou (karcinogenní), proto je pro výrobce racionální tuto konzervační látku použít. Pro zajímavost přijatelná denní dávka je 0 – 0,7 mg na kg lidské váhy. Oxid siřičitý přednostně uškodí lidem, kteří trpí intolerancí na tuto látku.

 

Podle čeho poznáte sířené a nesířené ovoce?

  • BARVA (primární znak)

Nesířené (přírodní) ovoce má přirozenější barvu vzhledem k procesu sušení. Jsou to tmavější odstíny barev, převážně - žlutá, hnědá. Sířené ovoce má mnohem výraznější až nepřirozenou barvu, protože oxid siřičitý brání úniku barvy.

  • CHUŤ

Do sířeného ovoce je zpravidla přidáván ještě cukr, pravděpodobně kvůli chuti. Sířené ovoce je sladké – chutná jako bonbóny. Jestliže ovoce neumyjete, cítíte na povrchu neviditelnou „krustu“. Nesířené (přírodní) sušené ovoce chutná přirozeně jako ovoce. Když máte ovoce v puse, ucítíte přírodní sladkost plodů.

  • CENA (aneb proč je přírodní sušené ovoce drahé?)

Zpracovatel a výrobce musí zvládnout mnohem více pracovních činnosti (= pracovních procesů). Musí ovoce posbírat, vytřídit, usušit a zabalit v  hygienických podmínkách. Zároveň nesířené ovoce má menší trvanlivost než ovoce sířené (= musí se „za včas“ prodat) a sušené ovoce se při celém obchodním procesu (= cestě od výrobce ke konečnému spotřebiteli) může kdykoliv zkazit. Stačí chybička v prvotních pracovních procesech. Zpracovatel a výrobce tak riskuje – toto riziko musí kompenzovat cenou, ve které se promítne celková pracovní náročnost přirozeného sušení ovoce.

Jak eliminovat koncentraci SO2 u sířeného ovoce?

Chtěli bychom uvést na pravou míru, že se u sušeného ovoce oxidu siřičitého v plné míře nikdy nezbavíme. Oxid siřičitý je celým ovocem prostoupený. Můžeme se ho zbavit povrchově. Stačí, když ovoce propláchneme v teplé vodě. Zároveň ovoce umyjeme od prachu a dalších mikrobiologických nečistot. Doporučujeme opláchnout každé ovoce a suché plody.